Sunday, July 8, 2012

Igavate taimede ilusad sugulased

Just, igavad taimed minu jaoks olid need brunnerad, mida ma teadsin juba ammu. Õitsvad kopsurohud kevadises looduses olid küll täitsa kenakesed, kuid ei hakanud neid seepärast oma aeda igatsema


Siis aga nägin hoopis uhkemaid mustriliste ja hõbedaste lehtedega brunnerate pilte ja eelmisel kevadel Luige laadalt sai juba teadlikult muretsetud sordid "Looking glass" ja "Jack Frost". Lisaks veel üks kirjulehelise kopsurohu pott, kus kasvas kaks eri sorti puhmakest. Kodus kohe tükeldama nii palju kui vähegi võimalik.Terve ring ju vaja täita. Paariks nädalaks kilekoti alla varju ja  juba nad olidki valmis peenrasse kolima. Kõige rohkem istikuid õnnestus saada hõbedasest peegli-brunnerast. Täpilisest kopsurohust eraldus ka üks väike osake.

Noored taimed juunis 2011


Juulikuuks olid puhmad juba kenasti kosunud

Sügisel olid hõbejad lehed koos ringi keskosas laiutavate tumepunaste helmikpöörisepuhmastega päris kaua ilusad . Kevadeks olid helmikpöörise lehed lumest räsitud ja brunnera maapealsed osad külmavõetud. Õisi ma näha ei igatsenud, sest taimed olid muretsetud lehtede tõttu.Pealegi on samal ajal ilusaid siniseid meelespeaõisi pakkumas nii lõosilmad ise kui veelgi kenamad kevad-nabaseemnikud.Nii vaatasingi kahtlustavalt kiirelt ülespoole kerkivaid brunnerate õisikuvarsi. Kes teab kui kaua nüüd neid ilusaid hõbedasi lehti ootama peab. Kopsurohtude pärast ma ei muretsenud, need ju tagapool.

Kevad-nabaseemniku õied

Brunnera 4. mail
Kõik varjupeenra asukad õitsesid rikkalikult ja brunnerate õied ei jäänud sugugi võistlejatele alla. Pigem kogusid plusspunktegi oma kõrguse tõttu.

Õitsemine 27. mail

Pildilt on näha, et brunnerad olid juba õite alla kasvatanud suured ümarad lehed. Kopsurohul kerkisid õitsenud varte asemele üha uued ja uued. Olen kuulnud arvamusi, et kirjulehelist kopsurohtu ei maksa eriti õitseda lasta kui ilusaid lehti tahad. Tõepoolest, vahetult pärast õisikuvarte lõikamist nägid kopsurohupuhmad natuke kitkutud välja. Kena oli vaid täpiline väiksem puhmas, mis ei õitsenud. Mure oli siiski asjatu, uued lehed kasvasid üsna kiiresti.

Pulmonaria saccharata"Majeste" kohe pärast õisikute eemaldamist

xxxxx
Sama puhmas  kümmekond päeva hiljem

Pulmonaria saccharata "Mrs.Moon"
Brunnera macrophylla "Jack Frost"on küll lähedalt vaadates huvitavam oma kontrastsema lehemustriga, kuid peenrakujunduses mõjuvad ühtlasemalt hõbedased "Looking Glass"i lehed vaat et pareminigi.

Päikeses kumab helmilpööris "Palace purple"

Hämaras helendavad brunnerad

Mis edasi? Samasse ringi poleks nagu midagi enam vaja, vähemalt seni kuni ei teki soovi täielikult ümber kujundada. Siiski on soov soetada ka valgekirju lehtedega brunnera. Kui  peaks olema kellelgi pakkuda, siis ma võiks ka ette võtta oma Looking Glassi ja ehk ka Jack Frosti küljest tüki eraldamist juba kokkutulekuks. Kui pole vastu pakkuda, siis saab ikka ka, järgmisel kevadel varakult võin jagada. Kopsurohtude sini-roosad õied rahuldavad mind täiesti ja uut lehemustrit ka ei igatse lisaks. Neist puhmastest saab kergesti  jagamiseks osakesi, nii et vastu ei küsi midagi. Veel tahaks oma aias proovida pikalehelist kopsurohtu, mis näeb välja nagu kitsaleheline hostapuhmas.

2 comments:

  1. Kui kopsurohud peale õitsemise inetuks muutuvad, aitab nende maani mahalõikamine, uued lehed kasvatavad nad imeruttu. See Looking Glass näeb väga hea varjupeenras välja, mida rohkem seda uhkem.

    ReplyDelete
  2. Ossa, kui kena! Jack Frost on ilus. Tavalise brunnera sõid mul teod ära :( Lõikasin maha ja nüüd on ta uuel ringil. Kopsurohu fänn olen küll juba aastaid, sobib igale poole hästi.
    Peaks sinu juurde paljunduskooli tulema ve :D

    ReplyDelete