Wednesday, July 11, 2012

Kivilinna lilled

Tallinn. Lühike teekond Hobujaama 4 eest Viru bussipeatusse. Endise Nordea panga esindushoone esine projekteeriti ja ehitati ümber enne uutele üürnikele väljarentimist. Hoone -esisele platsile on paigutatud kolm huvitavat pink-lillekasti. Põhimõtteliselt koosneb üks pink kahest jaotatud suurest ringist. Huvitavaks teevad kompositsiooni eri kõrgustel paiknevad istutuspinnad. Kui lisada veel hea valik taimi, ongi mõnus miniaed valmis. Kõik pingid olid hetkel hõivatud ja nii jäi istmete poolelt pilt tegemata. 

Ei midagi eksootilist, neid taimi on paljudes aedades. Siin koos on nad kõik ilusad.

Valkjaskollane petuunia ja säravkollane feerulalehine ruse 

Siin pildil on eri kõrgusel tasapinnad paremini näha


Edasi üle tee Viru Hotelli poolele. Seal paiknevad grupiti elupuudega savipotid.
 Elupuu jalamile lisavad värvi laimiroheline roomav metsvits ning eri värvi ilubataadid. 

Seda kakart ma ei tea

Õigest punktist vaadatuna on Viru hotell nagu okasroosikese loss
 keset tumepunase kukerpuu võsa. Esiplaanil õisevad enelad.
Tumedate lehtedega puud tagapool peaksid olema mingi jalaka või künnapuu sort 


Edasi liikudes pakutakse "õitsvat niitu"

Need tumepunased neiu-või peiusilmad mõjusid huvitavalt, kuid lapsepõlveaegsed "Murul kõndimine keelatud" loosungid on oma töö teinud , oleks ju võinud ikkagi lähemale astuda.


I-le panid punkti mingid tugevad tumepunase õisikuga kõrrelised.

Viru nurga purskkaev purskab, pukspuuhekid on enam vähem korras.
 Roosiringis päris nukas on osa taimi kehvas seisus. Üldmulje siiski OK 


Viru liIlleputkade rivi sissejuhatuseks õites topelt kurdlehise roosi põõsad. Ilus.

10 comments:

  1. Hea,et ikkagi leitakse vahendeid linnade haljastamiseks. Usun, et neil büroodel ja muidu äridel, kes mõtlevad selliste tõmbenumbrite peale, läheb ka hulga paremini kui lihtsalt igavatel ustel. Ja linn iseenesest võidab haljastusega palju. Kui mitte muud, siis killuke loodust tõstab vähemalt inimeste meeleolu. Uurisin päris pikalt suvikute kompositsioone, ega ma suvelilli väga ei tunnegi, pole nendega tegelenud. Sellel fotol, kus see pukspuuhekk on, paistab, et meil nende suurte uhkete põõsalaamade tekitamine, mis oleksid äärmiselt ilusad linnahaljastuses ja üleüldse suurtel pargialadel, meil vist ikka lumeolude tõttu ei õnnestu. Raske lumekoorem vajutab lihtsalt osa põõsaid sisse. Kahju.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Tundub, et sul on õigus, Chocolate Cosmos . Vanasti olid roosad kosmosed tavalised taluaialilled, siis läksid moest maha. Ma ise ükskord külvasin poolsalaja ühtede tuttavate vanainimeste aeda terve aknaaluse peenra täis ja nad olid pärast väga uhked oma võimsa lilleheki üle. Nüüd on neid väga palju erisorte saadaval. Siiski, ma olen mitu korda katsetanud neid erilisi, kuid seemned pole sugugi idaneda soovinud. Peab jälgima, millal nad küpsevad seal Viru juures.

      Delete
  3. Need pingid on tõesti väga ilusad linnahaljastusse.

    ReplyDelete
  4. Ma küsiks teisest ooperist: vaatan, et sulgi foto suurem, kui postituse kirjaveerg. Mul oleks vahel kiusatus panna blogisse mõni xl suuruses foto, nagu blogger pakub, aga siis sõidab see paremmenüüsse sisse, layout ei lase mul veergu laiendada (põhjuseks vana iidamast-aadamast template?) või on see kuidagi siiski võimalik? Template muutmine oleks muidugi ka variant, aga mulle praegune värvilahendus ikka veel meeldib...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul sõitis ju ka sisse paremveergu, aga sellise heleda kerge template puhul ei jää väga häiriv. Minu malli puhul oli suurim pilt, mis paremale ei nihku 528x400.See tuleb siis ka joondada vasakule!Vaata siit. Pildi suurust võid muuta design poolelt HTML-tab-ist. Large suurus on 416x312, selle siis asendad ära. Uuematel mallidel on kerge muuta ka värviskeemi ja tausta, taustapildiga või ilma. Võta ükskord kätte ja katseta julgelt. Võimalik ka ilma vasakveeruta. Sulle vastamise käigus muutsingi enda oma kaheveeruliseks. Kõigepealt Layout, siis vaata oma layout skeemi kohal link (Template designer) sealt (Layout- veergude paigutused ) ja (Adjust-veergude laiused). Nüüd mahub XLarge peaaegu ära, kuid ei maksa nii kitsaks teha, kui on soovi rohkem infot panna paremveergu. Jõudu! Ja kui tahad, siis anna oma soovid ja ma võin proovida.

      Delete
  5. See miniaed on ikka ilus küll! Mõnes linnas on väga hoolsad ja teadlikud haljastajad. Tänud neile!

    ReplyDelete
  6. Aitäh. Ma nokkisin veel, aga jah see vana (7a tagasi tegin blogi) template ei võimalda veerge muuta (not applicable). Ja kõigele lisks on template'i veerg nii kitsas, et large ongi peaaegu veeru servani ja see pisuke suurendamist ei annaks midagi juurde - veerust laiem pilt ei sõida mul paremmenüüsse sisse, vaid jutuveerust üle ulatuv jupp lõigatakse lihtsalt ära. Eks ma pean kunagi aega võtma ja uue template kujundama.

    ReplyDelete
  7. Päris ilusaks on seal viru ümbrus tehtud. Peaks ka minema ja jalutama. Ma hoian kesklinnast tavaliselt eemale ja vahel satun kord kvartalis sinna või isegi harvem. Mulle ei meeldi selline siblimine mis seal on. Aga paistab, et peab siis nüüd suvel ka esimest korda ära käima. Ma viimati vist käisin kunagi aprilli või mai kuus.
    Mõtlesin siin, et läheks vaataks mis seal tornide väljakul ka olukord siis on. Ma ikka iga aasta seal käinud.

    ReplyDelete
  8. Just täna hommikul mõtlesin, et peaks ka fotokaga ükskord tööle minema. Sellest viruümbrusest on sul välja jäänud ringi keskme kujundus, seda saab trammi pealt pildistada. Tegelikult oli ta võõrasemadega eriti ilus, nüüdsed taimed olid algul pisut kummalised, aga hakkavad oma õiget kuju saavutama ja lähevad aina ilusamaks.
    Aga veel meeldib mulle Jahu tänava algus, nii majad kui nende juures haljastus. Ja eile just vaatasin, et seal Põhja Rimi juures kerkivad taas huvitava disainiga kortermajad. Nii polegi see linnas ööbimine nii hull, kui teel voodisse ja tagasi tööle nii palju ilusat silma hakkab. :)

    ReplyDelete