Monday, July 23, 2012

Krookustest haljastaja pilguga


TELLIMUSE ARUTELUD EELMISE POSTITUSE KOMMENTAARIDES, (vajuta päisepildile)
Siin aga kõigepealt mõned pildid krookustest, mis on küll huvitavad eraldi imetlemiseks, kuid minu meelest ei tasu värvilaigu tekitamiseks soetada. Tegelikult just mitmed pisikesed päris looduslikud või looduslähedased. Põhiline etteheide, et õis on pisike ja õitseaeg kipub olema lühem kui masshaljastuse sortidel.

Armsad pisikesed, Savisaarelt vist. Neljas kevad

Erilised nirakad - olid eelmisel sügisel soetatud botaaniliste sordinimedeta segupakis.
Tekitas soovi suuremas koguses ikkagi kindlast kohast kindlate sortidena soetada.
  Korjasin nad eraldi välja. Tommasinianuse liik äkki. Teised sordid samas pakis  olid siiski paremad.
Nu ei tea, äkki müüdi eelmise aasta sibulaid. Tavapoest ostsin.

Tricolor -selline madal töpsakas. Värvikas pung lillatab ka pilves ilmaga. Kui juhtute lahtist õit nägema,  siis kollane süda
valge rõngaga lilla õie keskel on samuti päris ilus. Ma pole päris kindel, et see pilt peaks siin rubriigis olema, kuid alustasid koos lähedal murus paiknevate gruppidega, aga lõpetasid varem.Teine või kolmas kevad.
Prins Claus. Huvitava välisküljega väike krookus. Kolmas kevad. Kuidagi märkamatult õitseb ära.

Ladykiller. Esimene kevad.Tõepoolest tähelepanuväärselt teravad pungad.
Ladykilleri õied sirutuvad  kõrgele


ja vajuvad suht  kiiresti longu 

Nüüd aga üks tubli tommasinianus, selle kevade tutvus.

Crocus tommasinianus "Ruby Giant" Ilusad värvikad pungad, kaunis ja üsna suur  õis väikese kohta - vaata päisepilti.
Reklaami järgi kõige varasem, minul aga õitses valges kohas osa aega koos suure püsiasupaiga kollasega.

Pildil 100 suureõielist krookust. Pind kipub olema alla ruutmeetri. Tubli jõuline sort, pilt esimesel kevadel pärast mahapanekut. Värvilaigu moodustamiseks panevad hollandi masinad linnahaljastuseks murusse 250 sibulat ruutmeetrile. Tulpide või muude lillede alusistutuseks alates 80 ruutmeetrile. Õiemuru niidetakse 6 nädalat pärast õitsemist. Mõned praktikud, nagu Muhedik oma krundil saavad häid tulemusi ka varasema niitmisega kui teooria järgi peaks.
Bulbi pakub haljastuseks sobivaid nii väikeseid kui suuri. Eks neid on veelgi. Aiamaailma valik on rikkalikum, tellisin paar väikepakki sealt prooviks. Suurtest minul ei ole hästi edenenud see tumelilla, mille nimi on Flower Record, kuid võib-olla juhus.

Janne d'Arc. Kahe aastaga on neid tublisti juurde tulnud.
Osa  on leidnud püsielupaiga, pooled said suvelillede jalust välja võetud.



KROOKUSTEGA ALGAB KEVAD KOLM NÄDALAT VAREM. HEAD TULEVAST KEVADET!

4 comments:

  1. Jah, mul on mingi pisikese kollase õiega krookuse riismed, mille ilust saab harva osa - eelmisel aastal õitsesid lume all, sulasid välja longus ja vettinud, vihm ka ei sobi, ilusad on olnud ainult siis, kui satuvad kuivad päikeselised ilmad, aga kiiresti õitsevad ära ikka.

    ReplyDelete
  2. ..ainukesed lilled, kes võivad rahumeeli suure hulgana murus/heinamaal ilutseda. Pärast õitsemist niidad pealsed maha ja sibulad pole siiamaani kuidagi kannatanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hea siis, kui ei pea nii kaua ootama kui teooria ütleb. Siiski pisut ettevaatust lahjas liivases maas. Meil ühes kohas sai pandud murusse kohas, mis läheb kohe esimese korraga niitmisele niipea kui rohi kasvab ja üsna madalalt. Mõned üksikud õied isegi on alles pärast 4 aastat, kuid juurde küll tulnud ei ole. Mõned sibulad ajavad veel lehti aga ei õitse. Sama sort (lillad suureõielised)tiheda varjukiviriku keskel on alles ja õitseb korralikult, kuigi paljunemine on väga tagasihoidlik.

      Delete
  3. Aitäh Tii, et jagad infot krookuste kohta. Seekord ei ühine.

    ReplyDelete