Friday, July 13, 2012

Lõhnaroosid

Lõpuks hakkab ka meie roosipeenar muutuma üha värvilisemaks. Esialgu võib ainult õisi imetleda, õielehti veel ei pudene. Põhisordid on tüüpilised peaaegu lõhnatud peenraroosid, kuid lisaks on teiste vahel mõned ekstra lõhnavad. Kõik peenra lõhnaroosid on kordusõitsejad. Meie roosid on kõik päris tublid, pärast vihmavalanguid on õied endiselt kenad ja värsked.

Teehübriidroos "Charles de Gaulle"(Meilland, Prantsusmaa,1974) Kaabuga mehe suureõieline lemmik. Tema hästi meeldiv peen aroom meenutab küpset punast viinamarja.

Põõsasroos "Clair Renaissance" (Poulsen, Taani 1995). Tõeline õrnmagus roosilõhn. Õis meenutab puhkedes teehübriidroosi. Lehed on läikivad, hallikasrohelised.

Päris avatud õies paistab pisut ka tolmukaid. Selle roosi puhul peab ette vaatama, et putukatõrjel liiga tugevat lahust ei kasutaks. Sai korra üle doseeritud, kui lehetäid hullult ründasid. Teised roosid ei teinud väljagi, tema aga laskis pea norgu. Allpool hommikune Clair pärast öist tugevat vihma






Sügavroosa teehübriid täisnimega "Princess Alexandra Renaissance" (Pernille Oelsen, Taani 1998). Intensiivse, pisut vürtsika tee-varjundiga  roosilõhnaga. Hoogne õitseja, ilusad tugevad lehed. Ülal äsjapuhkenud esimene õis, allpool  pilt eelmise aasta 5. juulist.



Lõpuks siis ka värvi koguv punavalge "Nostalgie" nupukene. Selle õie iluga kaasneb nõrk aroom, mida küll igal hetkel tunda ei ole.




Rosmakori lehelt:
Rooside lõhnamine toimub imepisikeste silmale nähtamatute näärmete kaudu, mis asetsevad õite kroonlehtede välisservas, kuid mõningate juhtudel ka lehtede alumisel poolel asuvate pisikeste näsakeste kaudu.
Roosiõite lõhn ei ole sugugi ühtlane, vaid oleneb suuresti õie lahtiminemise faasist, kellaajast, kuid ka päikesest ja soojusest. Millal on siis see kõige õigem aeg?
 Roosiõli tootjad korjavad õisi hommikul, kui päike on õied soojaks kütnud ja pooled kroonlehed on avanenud. Kuiva tuule ja kuumusega lõhnanäärmed sulguvad, samuti toimub see viluda ja vihmaga. Eestis on roosid hästi lõhnavad ka õhtusel ajal kui soe ja päeval on olnud vihma. Hea lõhnaga koduaiast lõigatud õied lõhnavad toas päevasel ajal sisuliselt varisemiseni.

4 comments:

  1. See õrnroosa on lihtsalt imeline!

    ReplyDelete
  2. Te olete siin blogides justkui kokku leppinud. Ma imetlesin eile samuti roose. Aga need kasvasid ühes aiandis ja palju ei puudunud kui oleksin sealt üht-teist kaasa vedanud:D Ikka roosasid.

    ReplyDelete