Sunday, July 15, 2012

Sadevälja püsilillepäev

Sadeväljas oli laupäevaks välja kuulutatud püsikutepäev. Kui meie kell kaks koos vihmapilvega kohale jõudsime, oli suur osa rahvast juba laiali läinud. Sadu osutus lühiajaliseks, võimaldades meil parajasti kodukohviku toodetega tutvuda. Püsilillede müügivalikuga olin juba interneti kaudu tutvunud, huvi pakkus eelkõige selle aasta Harjumaa kauneimaks maakoduks nimetatu aed. Grupiekskursioon oli varem rohkema rahvaga ära olnud, iseseisvalt oli ka kena ringi jalutada. Lõpuks ikka sammud müügiosakonna poole. Kohal oli ka Arnold Hannust vägagi huvitavate väiketaimedega.Temalt sai teisele ringile toodud autoriaretis varretu merikann. Müügilaua ääres mõtlesin hoolega oma pisipeenra ruumipuudusele, pärast jäid mitu tutsakut kripeldama. Aga pole viga, Haide aia asukoht on teada ja ongi hea kui on mingi ettekääne, et seda toredat kohta külastada. Kohapealsest valikust sai kaasa ostetud lisaks ettemõeldud pisipöörisele "Sweat tea" veel punetav helmikpööris "Autumn leaves". Hinnaklass on selles taimeaias minu meelest üks kõrgemaid, tähtsa päeva puhul oli 20 protsenti allahindlust, nii siis peaaegu Elise aia tasemel. Perenaine oli aga  välja pannud päris rikkaliku valiku "rohevahetuse" ehk teiste sõnadega tasuta taimi. Tagasihoidlikkus ei ole taimehuvilise puhul kuigi kasulik omadus, nii rändas autosse veel mitu potsikut, teiste hulgas veel üks pisipööris "Kimono". Õhtul juhtus meil parajasti lahti olema  telekas, kui näidati äsjakülastatud kohta Karla küla tagasopis. Räägiti ka, et piltidel nähtavad avarad jõelammi vaated on praeguse pererahva töö tulemus, enne oli see üsna võssakasvanud koht olnud. Praegu võib selles kodus pererahvas end hästi tunda ja külalistelgi on mida vaadata.

Esimene pilgupüüdja on post tegutseva kurepesaga. Posti taga helendab kiviastangu ülemine serv.

Tanguutia elulõngal jääb pisut veel kurepesast puudu


Postist paremale jääb õu suure kiviktaimlaga. Tagapool paistab kasvuhoone ja müügiplats


Pool pikast kaheosalisest kiviastangust altvaates, järgnevatel piltidel kivimüüri asukaid.

Säravpunaste õitega kukehari

Roosa maukleht vist. Kahjuks ei sannud perenaiselt küsitud, kas see tõesti talvitub neil väljas

Väga pisikene kurereha, eriti lehed.

Siin lähemalt see kollaste lehtedega leedripuu , mis helendab müüripildi sügavuses.
Ees on näha osa suurest mustika-rodo turbapeenrast.

Paremal on näha kõrgeks jäetud hein, otse ees õitsemise ajaks säästetud käbiheina-valge ristiku lapike.
Olen kade igaühele, kelle krundi sees või servas voolab jõgi või lainetab järv.
Eriti, kui veekogule avaneb selline maaliline vaade. 
Kui postitus oli valmis saanud, tuli  meelde vaadata ametlikke kauni kodu konkursi pilte, sealt saab näha ka hooneid. Mulje lühidalt kokkuvõetuna. Vähemalt selles krundi osas, kus meie ringi jalutasime oli truuks jäädud rahulikule looduslähedasele haljastusstiilile - kodu keset niitusid. Kõige silmatorkavam õitseja hoovil oli hetkel mitmel pool roosatav põlvekõrgune isekülvi malva, mille istikuid küsijatele müügiks pakkuda ei olnudki.

4 comments:

  1. roosa malva - kassinaeris? No minul seda on kui soovid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh pakkumast. Mul on endal üks isekülvi malva, suhteliselt kõrge ja heledam. Veel ei õitse, kuid võin soovi korral uurida kas kuskil poegi on. Parem vist mitte liiga palju soovida, kuulsin lihtsalt et küsiti.

      Delete
  2. Ilus koht tõesti ja tehtud töö tiitlit väärt. Käisin seal eelmisel aastal.

    ReplyDelete
  3. Meil oli samuti kevadel kavas üks põhjapoolne mitmepäevane reis teha, aga kõik me plaanid on kuidagi väga upakile vajunud. Ehk veel jõuab. Ja nii ongi tore kui keegi teine käib, näeb ja räägib.

    ReplyDelete