Saturday, August 25, 2012

Mida külvad kevadel

Maja keldris vedeles määramatu päritolu ja eesmärgiga kolme hõreda traatkorviga postament - mingi asjade käest ärapanemise koht, kust väiksemad vidinad kolinal põrandale kukkusid. Kuna tänavu suveks pikemat kodust äraolekut ei olnud plaanitud, sai kevadel spetsiaalselt selle postamendi jaoks mulda pandud kolme sorti raudürdiseemneid.



Juunis läks istutamiseks. Enne aga oli vaja mingi vooderdus hõredasse korvipõhja tekitada. Talvel internetis hulkudes oli silm jäänud peale põnevale  Uus-Meremaa päritolu amplivooderduse materjalile angel moss (inglisammal). Et ikka eriti looduslik, vettimav ja hästi vormitav. Lähemal uurimisel selgus, et kui see ei ole just täpselt meie tuttav turbasammal, siis igatahes üsna lähedalt sugulane. Seadsimegi siis sammud Pääsküla raba suunas ja urgitsesime ühest kraavipõhjast kotitäie märjana heleroheliselt vees hõljuvaid  "inglijuukseid". Postamendi alusele igaks juhuks suuremad kivid raskuseks. 

Kõige vasakpoolsema paki taimed said üles ja parempoolseim jäi alla. Pildi järgi üsna erinevad, kuid tegelikkuses pole erilist vahet märgata.Keskmisel riiulil mõni taim on pisut erineva värvivarjundiga tõesti. 




Juulikuu keskelt on pilt peaaegu muutumatuna püsinud - nagu tükike metsikut loodust. Õnneks jõudsin kuskilt lugeda, et seda taime kärpida ei maksa, kaob ära seegi õietutikene. Ootame veel vaid miinus viit kraadi et lumekuninganna saaks oma tublidust tõestada


7 comments:

  1. Minul pole raudürtidega kunagi mingit õnne olnud. Rohkem ei proovi, lihtsalt piilun kadedusega nende aedu, kellel see õnnestub.
    Need samblamätakad on juba iseenesest lahedad, pane mõni sõnajalg sinna järgmine aasta

    ReplyDelete
  2. Mul ka raudürtidega ei vea, ilmselt meie märg, kõva ja savine pinnas neile ei sobi. Kuigi sel suvel pistis muude püsikute vahelt nina välja üks kollane, mille olin ammu unustanud koos sordinimega.

    ReplyDelete
  3. Vahva, selline soe metsikus :)

    ReplyDelete
  4. Nutika inimese nutikas lahendus kasutule asjale. Nii need uued trendid sünnivad.
    Sammal on tõeline aare, näis kuna ta meil aiaäridesse kivide kõrvale müüki ilmub.
    Aga sõnajalad kõrgel potikeses/kausikeses ei talvitu, nad peaks enne sügist ikka mulda saama. Küllap leidub järgmisel aastal sinna paremaid suvikuid.

    ReplyDelete
  5. Juhuu, ma siis tänu sinule jälle tagasi ja juba jõudsin kommentaarida ka. Tänud veelkord. Ma tahtsin veel sult küsida, et kas sa said juba om aiamaailma tellimuse kätte? Ma siiani ootan, lubasid alul augusti keskel, aga nüüd tuli vastus, et lähinädalatel peaks saama nad kauba kätte. Õnneks mul enam nii kiire pole, sest nagu räägitud, ei kannata meil enne septembri teistpoolt Pärnale minna. Eks siis tuleb meil ka kõva istutamine, sest ülejõe sai ka käidud ja lisaks siis tahame oma 5 valget mändi Järvseljalt Pärnale istutada. Meil on seal üks koht kaskede ja pihlakate ja kilpjalgadega hõivatud. tahaks natuke mitmekesisemaks seda ala seal teha. Valge mänd pidada kiire kasvuga ja ilus puu olema. Sellega saame me ka mingil määral tulevikuks rododele ala juurde.
    Tänud veelkord ja jõudu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ma ei ole saanud kätte Aiamaailmast ega Bulbist. Ega sibullilledega eriti kiiret ju ei ole. Bulbi üldse alustatabki septembrikuust saadetistega tegelemist.

      Delete
    2. Aega on tõesti veel. Eks ma vähe "kärsitu" olen jah. Sain ka sinu lingi kätte, suur tänu. Aga ma just vaatan selle saate kordust. Ma arvasingi, et selles saates oli ja panin juba varem elioni tänaseks kordust salvestama.

      Delete