Thursday, August 2, 2012

Roosa Rakett

Oli 2010 aasta suvi kui ma olin ära kinkinud oma tumepunase põisenela Diabolo. See oli olnud esimene ilupõõsas, mis sai uude aeda muretsetud. Üllatuslikult oli ta muutunud "nähtamatuks" - niivõrd sulas ta mustjaspunane lehestik tumeda taustaga ühte. Proovisin teda veel teiseski kohas, kuid nähtamatuks ta jäigi. Vaatamata küllalt suurele muru osakaalule krundil ei olnud võimalik leida tumedale põõsale sobivamat tausta. Hakkasin otsima asendust, nüüd juba hoolikalt kirjeldusi lugedes ja puukoolides ringi vaadates. Põõsas pidi olema hele, väike ning püstise kasvuga. Pilk jäi pidama Thunbergi kukerpuu sordil "Rosy Rocket". Puukoolides teda igapäevaselt müügil ei olnud, internetipildid olid paljutõotavad. Esimene silmast-silma kohtumine oli Hortese müügiplatsil septembrikuu alguses.Oh, see pisikene põõsakene oligi üleni roosa-valge kirju, just selline nagu reklaam lubas ja nagu on näha ka juuresoleval Juhani Puukooli e-poe reklaampildil. Hind just rõõmu ei valmistanud, kuid koju ta tuli.

Olin pisut mures uustulnuka talvitumise pärast, kuid kevadeks olid pungad kenasti värsked. Elus oli ka tasuta kaasandena põõsa juurepalli sisse kasvanud luuderohupoeg. Lehtede puhkemine tõi aga pettumuse. Kevadised lehed olid tumerohelised, mustjaspunaka varjundiga. Järgmine Diabolo?
Peitepilt - kus on Roosa Rakett

Olemasolevad  lehed suve jooksul oma värvi ei muutnud.  Uue aasta tagasihoidlik juurdekasv  värvis heledamaks kümmekond sentimeetrit põõsa hõredat ladvaosa. Mõned kollased õied kevadsuvel ja neile järgnenud punased marjad üldpilti suurt ei mõjutanud. Polnud kuigi efektne vaatepilt.

Oktoobri lõpul saabus lühikene ilutsemisaeg sügisvärvides.



Kevadel võtsin otsustavalt kätte käärid ja pügasin põõsa  kümne sentimeetri kõrguseks. Tänavuse vihmase suvega on  põõsas vahvalt kasvanud ja nii oligi võimalik teha see paremal olev reklaamfoto ilusast roosa-valgekirjust kukerpuust. Arusaadav, et ei õisi ega marju üheaastastelt okstelt oodata ei maksa. Mitte ei tea, mida temaga järgmisel aastal ette võtta...

Toreda kokkusattumusena esitleb Tagatalu oma tänases postituses muuhulgas oma kauneid rakett-kukerpuid. Nendegi hea väljanägemise saladus paistab olevat just talvistes külmakahjustustes ;)


Rõõm on näha, et mõnedki aiataimede müügiärid nii meil kui mujal maailmas on hakanud lisama internetikataloogidele pakutava taime kohta rohkem pilte ja ammendavamat infot.

3 comments:

  1. Äkki on probleem selles, et päikest on väha? Need kukerpuud tahavad täispäikest ja lahjat pinnast ka. Äkki on pinnas ka liialt "rammus"?
    Tagatalu aias paistsid ka need põõsad päikese käes olevat. Eriti see Orange Rocket paistab olevat kiviktaimlas.
    Ma mõtlesin ka, et tulevikus paneks ka Pärnale mõned põõsad. Seal kohati ju lauspäike ja lahja pinnas. Mulle meeldis Aurea sort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinnas on piisavalt lahja. Päikest võiks muidugi rohkem olla, kuid nagu näha on neil Rocket kukerpuudel tõeliselt värvikalt valgekirjud vaid sama aasta kasvud. Lõuna-Eestis,kus külm võtab talvel suure osa võrast ära, näevadki põõsakesed alati kenad ja värsked välja. Tulebki siis ise kärpida, kui külm ei võta.

      Delete
  2. Mul kasvab ta ka teist aastat ja lubatud värvi näitavad noored kasvud. Vaatamata sellele, et kasvasid varjus, on erksa tooniga. Näis, mis järgmisel aastal saab. Järvseljalt ostsin thunbergi kukerpuu seemikuid, need näitavad küll üksteise võidu värve.

    ReplyDelete