Sunday, September 2, 2012

Ilus naistepuna

Tuttava aias oli ilmselt oma aasta parimas vormis pisut enam kui  põlvekõrgune kena ümaravõraline kompaktne hargnevate okstega naistepuna põõsake. Kollased õied koos mitmes valmimisastmes mustikasuuruste marjadega: kollased, punased, mustad. Küpseid musti marju pildile ei jäänud, sest neid oli veel väga vähe. Samas aias oli ka teine umbes sama kõrge või pisut madalam naistepuna põõsas suuremate õitega, kuid see ei moodusta värvikaid vilju (võib olla sort "Hidcote).   Mõlemad naistepuna põõsad külmuvad talvel pea maani ja jõuavad suve jooksul uue värske võra kasvatada.Tegemist on rikkaliku taimevalikuga aiaga lõuna-Eestis, mille perenaine üldiselt teab oma taimi, kuid konkreetne sordinimi ei olnud meeles.

 Mis naistepuna liik või sort on pildil?



 Dekoratiivsete marjadega naistepunasid paistab olevat päris palju, mõnegi puhul mainitakse ka külmakindlust, kuid tean, et Eesti talve jaoks eriti suurt valikut ei tohiks olla. Kas kellelgi on olemas just selline põõsas ja kui on, siis kui valges ta kasvab ja kas on sama ilus ? Pildil olev põõsas oli suhteliselt valges kohas, kuid mitte päris lagedal. Tumelillade õitega naaber pildil on suvik - omapärase värviga leeksalvei.

Võimalikud kandidaadid: mehine naistepuna  (Hypericum androsaemum) Tagatalu aias - kas seemnest??, Seemnemaailma link , Calmia infolehel ,  Lepiku-Mardi taimevalikus :)

 mehise naistepuna või lõhnatu naistepuna  (Hypericum inodorum= H.androsaemum x H. hircinum) 
sordid: "Orange flair" , "Excellent flair" "Orange flair" või
kalmi naistepuna (Hypericum kalmianum)


Mina püüan otsida asendust või lisa poolvarjus kasvavatele põõsasmaranatele, mille õitsemine jääb üsna tagasihoidlikuks. Punased-roosad toonid ongi juba asumisele saadetud, kuid ka parimad kollased ei ole eriti tublid õitsejad.

4 comments:

  1. Mul kasvab aias naistepuna põõsas. Ostetud Tartu botaiast Võhma Juurikal. Nimi oli tal naistepuna liik. Sorti polnud. Põlvekõrgune. Ootab õiget kasvukohta. Tänavu ei osanud teda veel paika panna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tartu botaanikaaias on päris suur hulk erinevaid naistepuna liike, huvitav kuidas nad ei täpsustanud, mingi seemik siis vist.

      Delete
  2. Mul on kunagi olnud palju naistepunasid, rohtseid ja põõsaid. Aga üle 5 aasta pole nad keegi vähemalt siin aias vastu pidanud. Ega mul neile siis polnud ka kaitstumat kohta pakkuda. Kahjuks pole enam ka täpselt meeles, milline miski sort oli.

    ReplyDelete
  3. Minu arust on mis ta on aga ilus ju oma õite ja marjadega. Ja tore, et talvedele vastu peab.

    ReplyDelete